Dejstva in delovni listi o snežnem leopardu

Snežni leopardi , znanstveno znani kot Panthera uncia, so del družine divjih mačk. Znani so kot 'Ghost Ghost', ker jih redko opazijo na prostem.
Snežni leopardi igrajo ključno vlogo kot vrhunski plenilec in kot pokazatelj zdravja njihovega visokogorskega habitata, ki sega od okoli 6000 metrov pozimi do približno 18000 metrov poleti. So pa že izginili iz delov Mongolije.
Znani so po tem, da so izredno tajni in dobro prikriti.

Za več informacij o snežnih leopardih si oglejte spodnjo datoteko z dejstvi. Lahko pa tudi prenesete 27-stranski paket delovnih listov Snow Leopard za uporabo v učilnici ali domačem okolju.



Ključna dejstva in informacije

TAKSONOMIJA

  • Kraljevina: Animalia
  • Vrsta: Chordata
  • Razred: Mammalia
  • Vrstni red: Mesojed
  • Družina: Felidae


  • Rod: Panthera
  • Vrste: Unče

ZNAČILNOSTI

  • Glava in telo: 146-300 cm (57-118 palcev)


  • Rep: 72-109 cm (30-40 palcev)
  • Teža: 21-55 kg (46- 121 lbs)
  • Snežni leopardi so popolnoma prilagojeni hladnim in suhim habitatom, v katerih živijo. Njegova močna zgradba mu omogoča učinkovito življenje in lov.


  • Snežni leopardi so znani po svojem čudovitem, debelem krznu, ki je rumen ali dimljeno-siv plašč z vzorci obročastih lis temno sive ali rjave barve. Krzno je sestavljeno iz las med 5 in 12 cm (2,0 in 4,7 palca), oznake pa ga pomagajo pri kamuflaži.
  • Ima belkast trebuh in oči so bledo zelene ali sive barve.
  • Njegove močne zadnje noge omogočajo snežnemu leopardu, da preskoči šestkratno dolžino telesa.
  • Ima prožen kosmast rep, ki je lahko dolg toliko kot njihova telesa, kar povečuje ravnotežje in gibčnost. Uporablja se tudi za ogrevanje z ovijanjem telesa ali pokrivanjem obraza.
  • Ima kratke prednje okončine z velikimi tacami za hojo po snegu.


  • Snežni leopardi imajo dolgo dlako z volnasto podlako, majhna in zaobljena ušesa, dobro razvit prsni koš in povečano nosno votlino.
  • Tako kot druge mačke tudi snežni leopardi z vonjavnimi oznakami označujejo svoja ozemlja in pogoste poti.

LOV IN PREHRANA

  • Snežni leopardi so krepuskularne živali, kar pomeni, da so aktivne in lovijo predvsem ob zori in mraku.
  • To je oportunistični lovec, ki plen zalezuje od zgoraj in običajno izvira z razdalje 20 - 50 čevljev.


  • Ubijejo z ugrizom v vrat in lahko plen pred hranjenjem povlečejo na varno mesto.
  • Živali lahko ubije dva do štirikrat več od lastne teže.
  • Prehrana snežnega leoparda se razlikuje glede na letni čas in razpoložljivost plena.
  • So vrhunski plenilci v gorskih regijah, ki so bogate s svojim plenom, kot so modre ovce, divjad Argali, kozorogi, svizci, pike in zajci. Lovijo tudi velike ptice, kot sta snežni petelin in čukor. Znano je, da jedo domačo živino in mrhovinjo (mrtve živali).

RAZMNOŽEVANJE IN ŽIVLJENJSKI CIKL

  • Snežni leopardi so samotne narave, združujejo se le v času razmnoževanja.
  • Matere snežnih leopardov imajo brejost 90–100 dni in lahko skotijo ​​2-3 mladiča. Mati rodi v skalnatih brlogah, obloženih s krzno, ki je od spodaj oblečena.
  • Mladiči so majhni in nemočni, ko se rodijo, in ne odprejo oči, dokler niso stari približno 7 dni.
  • Pri dveh mesecih so mladiči pripravljeni jesti trdno hrano.
  • Pri treh mesecih začnejo slediti svoji materi in se začnejo učiti pomembnega vedenja, kot je lov.
  • Samice vzgajajo mladiče same, mladiči pa ostanejo pri materi, dokler se ne osamosvojijo pri približno 18 mesecih.
  • Snežni leopardi postanejo spolno zreli pri dveh do štirih letih.
  • Imajo povprečno življenjsko dobo od 15 do 18 let, čeprav lahko v ujetništvu živijo do 25 let.

HABITAT

  • Snežni leopardi so domorodci zasneženih in razgibanih višav srednje Azije, ki se razprostirajo na 2 milijonih kvadratnih kilometrov. Najdemo jih v 12 državah, kot so Kitajska, Butan, Nepal, Tadžikistan, Indija, Pakistan, Kazahstan, Kirgiška republika, Afganistan, Rusija, Uzbekistan in Mongolija.
  • Kitajska vsebuje kar 60% habitata snežnega leoparda.
  • Snežni leopardi raje naseljujejo strme pečine, skalnate izbokline in grape. Tak življenjski prostor jim zagotavlja maskirno obleko, ki jo potrebujejo za zasedbo nič hudega slutečega plena.

VAROVANJE

  • Snežni leopard je na Rdečem seznamu ogroženih vrst Mednarodne zveze za ohranjanje narave (IUCN) naveden kot ranljiv. Snežni leopardi se soočajo s številnimi grožnjami in njihova populacija upada.
  • Spodaj je nekaj razlogov za njihovo upadanje:
    • Krivolov - nezakonit lov na njihovo krzno in kosti, ki se uporablja v tradicionalni azijski medicini.
    • Izguba plena - upadanje števila divjih plenov zaradi lova.
    • Razdrobljenost habitatov in nevzdržen razvoj zemljišč.
    • Lokalni kmetje lovijo in ubijajo zaradi izgube staleža.
    • Podnebne spremembe ogrožajo snežne leoparde, saj lahko povzročijo 30-odstotno izgubo habitata
    • Pomanjkanje zavedanja in podpore. Pastirji, ki živijo s snežnimi leopardi, včasih ne razumejo njihovega pomena v ekosistemu in zakaj jih je treba zaščititi.
    • Edini plenilec snežnih leopardov so ljudje.
  • Številke snežnega leoparda niso znane, saj so izjemno izmuzljive in zahtevne za raziskovanje. Danes znanstveniki ocenjujejo, da je v naravi morda le še od 4.500 do 10.000 snežnih leopardov.

Delovni listi Snow Leopard

To je fantastičen sveženj, ki vključuje vse, kar morate vedeti o snežnih leopardih, na 27 poglobljenih straneh. To so pripravljeni delovni listi Snow Leopard, ki so kot nalašč za poučevanje študentov o Snow Leopards, znanstveno znanih kot Panthera uncia, ki so del družine divjih mačk. Znani so kot 'Ghost Ghost', ker jih redko opazijo na prostem.
Snežni leopardi igrajo ključno vlogo kot vrhunski plenilec in kot pokazatelj zdravja njihovega visokogorskega habitata, ki sega od okoli 6000 metrov pozimi do približno 18000 metrov poleti. So pa že izginili iz delov Mongolije.
Znani so po tem, da so izredno tajni in dobro prikriti.

Popoln seznam vključenih delovnih listov

  • Dejstva o snežnem leopardu
  • Panthera Lineage
  • Veličastna mačka
  • Življenski krog
  • Divji maček
  • Stanje: ranljivo
  • Ohranjanje
  • Snežna uganka
  • Iskanje besed
  • Kralj gore
  • Spotty Article

Poveži / citiraj to stran

Če se sklicujete na katero koli vsebino na tej strani na svojem spletnem mestu, uporabite spodnjo kodo, da to stran navedete kot izvirni vir.

Dejstva in delovni listi Snow Leopard: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 7. avgust 2018

Povezava bo prikazana kot Dejstva in delovni listi Snow Leopard: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 7. avgust 2018

Uporabite s katerim koli učnim načrtom

Ti delovni listi so bili posebej zasnovani za uporabo s katerim koli mednarodnim učnim načrtom. Te delovne liste lahko uporabljate takšne, kot so, ali jih urejate z Google Diapozitivi, da jih prilagodite svojim lastnim učnim sposobnostim in standardom učnega načrta.